Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

H OII Europe σε συνεργασία με την ILGA Europe δημοσίευσαν το 2015 ένα πρακτικό εγχειρίδιο, απευθυνόμενο στους συμμάχους των ίντερσεξ ατόμων. Στόχος του εγχειριδίου είναι να ευαισθητοποίησει, παρέχοντας βασικές πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις ίντερσεξ διαφοροποίησεις, τις διακρίσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα ίντερσεξ άτομα σε διάφορους τομείς, αλλά και να παρέχει βασικές και απλές κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς οι φορείς, οι οργανώσεις αλλά και το κάθε άτομο μπορεί να υποστηρίξει έμπρακτα τα ίντερσεξ άτομα.

Standards of Care για την Υγεία των Τρανς και Gender Non-Conforming Ατόμων

Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών για την Υγεία των Τρανς Ατόμων προωθεί τις υψηλότερες προδιαγραφές φορντίδας υγείας μέσα από την κατάρτιση των Standards of Care για την υγεία των Τρανς και Gender Non-conforming (GNC) ατόμων. Tα Standards of Care βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και την γενική συναίνεση εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Ο στόχος των Standards of Care είναι να παρέχουν κλινική καθοδήγηση στους/στις επαγγαλματίες υγείας για την υποστήριξη των τρανς και GNC ατόμων, μεσα από  ασφαλή και αποτελεσματικά μονοπάτια, στην επίτευξη προσωπικής άνεσης με το φύλο τους, ούτως ώστε να μεγιστοποίησουν την συνολική τους υγεία, ψυχολογική ευεξία και αυτοπραγμάτωση. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να περιλαμβάνει πρωτοβάθμια φροντίδα, γυναικολογική και ουρολογική φροντίδα, επιλογές σχετικά με την αναπαραγωγή, φωνητική θεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας (π.χ., αξιολόγηση, συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία), και ορμονικές και χειρουργικές θεραπείες. Παρότι αυτός είναι ένας οδηγός που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες υγείας, τα Standards of Care μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τα άτομα, τις οικογένειες και τους κοινωνικούς φορείς για να κατανοήσουν πως μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της βέλτιστης υγείας για τα μέλη αυτής της ποικιλόμορφης κοινότητας.

Αυτή είναι η 7η αναθεώρηση των Standards of Care από την αρχική τους έκδοση το 1979. Οι πρώτες 6 αναθεωρήσεις δημοσιεύτηκαν το 1979, 1980, 1981, 1990, 1998, και 2001.

Υποστηρίζοντας το ίντερσεξ παιδί σας

IGLYO (International LGBTQI Youth and Student Organisation), OII Europe και EPA (European Parents Association) δημιούργησαν έναν οδηγό απευθυνόμενο σε γονείς ίντερσεξ παιδιών. Στόχος του οδηγού είναι η εισαγωγή των γονέων στο θέμα, η παροχή συμβουλών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το ίντερσεξ παιδί τους και το πού μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες.

Εργασία με θύματα εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤ ανθρώπων

Το εγχειρίδιο αυτό δημιουργήθηκε από την ομάδα του προγράμματος Come Forward με στόχο να παράσχει στους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν με θύματα εγκλημάτων μίσους έναν πρακτικό εργαλείο για να τις ιδιαίτερες ανάγκες των ΛΟΑΤ ατόμων. Παρέχει στους/στις επαγγελματίες που δουλεύουν με θύματα και μάρτυρες σε φορείς και οργανώσεις όπου οι άνθρωποι καταγγέλουν εγκλήματα και λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (αστυνομία, εισαγγελείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κλπ.) απλές και σχετικές πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, των εμπειριών και της οπτικής των θυμάτων, αλλά και την διασφάλιση της μέγιστης υποστήριξης και ασφάλειας προς τα θύματα. Περιλαμβάνει ακόμη συγκεκριμένες και πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές για την επικοινωνία και δουλειά με ΛΟΑΤ θύματα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ευαλωτότητά τους.

Αναγνώριση & Αναφορά: Ένας σύντομος οδηγός για τα εγκλήματα κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων

Το ενημερωτικό αυτό εγχειρίδιο, το οποίο δημιουργήθηκε από τους εταίρους του προγράμματος Come Forward, έχει στόχο να εξοπλίσει τα θύματα αντι-ΛΟΑΤ εγκλημάτων μίσους με πρακτικά εργαλεία για την αναγνώριση και την καταγραφή περιστατικών εγκλημάτων ή ρητορικής μίσους. Διαχωρίζοντας τα είδη των εγκλημάτων μίσους με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα ΛΟΑΤ άτομα, περιλαμβάνει ένα σύντομο περίγραμμα των δικαιωμάτων των θυμάτων αντι-ΛΟΑΤ εγκλημάτων μίσους, ακολουθώντας μια σύνοψη της νομικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, παρέχει μια εκτενη λίστα υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων και κέντρων καταγραφής, και ενδυναμώνει κάθε άτομο – είτε είναι θύμα είτε μάρτυρας – να αναγνωρίσει και να καταγγείλει κάθε περιστατικό εγκλήματος ή ρητορικής μίσους.

Ένας οδηγός από την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας για το φαινόμενο της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στην Ελλάδα. Στόχος του οδηγού είναι να παρέχει ακριβείς πληροφορίες και κατευθυντήριες οδηγίες σε ανθρώπους που έχουν βιώσει, βιώνουν ή φοβούνται ότι μπορεί να βιώσουν βία ή διάκριση – στη βάση της ταυτότητας/έκφρασης φύλου ή/και του σεξοαυλικού προσανατολισμού τους – αλλά και σε επαγγελματίες δημόσιων και ιδιωτικών κοινωνικών φορέων/οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες σε ΛΟΑΤ άτομα.

Διατομεακό εγχειρίδιο ακτιβισμού για τους εργαζόμενους στο σεξ και τους συμμάχους τους

Το Red Umbrella Athens και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» για πρώτη φορά διοργάνωσαν στην Αθήνα εκπαίδευση με τίτλο «Sex Working Community Mobilisation Training» με την υποστήριξη και τη συγχρηματοδότηση των οργανισμών «International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe» (ICRSE) και «Sex Workers’ Rights Advocacy Network» (SWAN). Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου ήταν η ενδυνάμωση της κοινότητας των εργαζόμενων στο σεξ στη διεκδίκηση νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και η έγκυρη ενημέρωση για τις αρνητικές συνέπειες του Σουηδικού μοντέλου σε αντίθεση με το μοντέλο της Ν. Ζηλανδίας που αποποινικοποιεί την εργασία στο σεξ. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, εκπονήθηκε ενημερωτικό υλικό για θέματα δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο σεξ σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο ICRSE.